Peppol Access Point

Peppol is een Europees netwerk dat het beveiligd uitwisselen van handelsdocumenten, zoals e-facturen en e-orders mogelijk maakt. Aansluiten op het Peppol netwerk kan via een Peppol Access Point, maar wat is dit precies en hoe maakt het e-facturatie voor u eenvoudiger?

E-factureren via Peppol

De veiligheid van data wordt steeds belangrijker. Dat geldt ook op het gebied van inkoop en finance. Naast overheden kiezen organisaties daarom in toenemende mate voor het beveiligd uitwisselen van orders en facturen via Peppol.

Wilt u als organisatie beveiligd e-factureren of vraagt uw klant hierom? Dan is het goed om te weten wat daarvoor nodig is.

Allereerst dient uw software een UBL te kunnen versturen die voldoet aan de specificaties van Peppol. Niet ieder softwarepakket kan dit, maar een maar een e-facturatie dienstverlener kan u helpen om de e-factuur die uw software genereert om te zetten naar het benodigde formaat. Wanneer uw UBL in orde is, kan uw e-factuur worden verstuurd. Hiervoor heeft u een Peppol Access Point nodig.

Wat is een Peppol Access Point?

Peppol is een set aan afspraken tussen softwarepakketten en e-facturatie dienstverleners over hoe e-facturen op een veilige manier wordt uitgewisseld. Deze set van afspraken wordt gebruikt door verschillende communities. Deze communities zijn vaak per land georganiseerd. Bij iedere community zijn Access Points aangesloten. Dit zijn vaak e-facturatie dienstverleners en ERP softwarepakketten (Peppol Access Point providers). Zij hebben een aansluiting op het Peppol netwerk en kunnen uw e-facturen en e-orders verzenden naar- en ontvangen van uw klanten en leveranciers.

Peppol Access Point

Een Peppol Access Point Provider kiezen

Om via Peppol te kunnen e-factureren zijn er 2 mogelijkheden:
1. Uw boekhoud- of ERP softwarepakket is aangesloten op het Peppol netwerk. In dit geval kunt u uw facturen al veilig uitwisselen.
2. Uw boekhoud- of ERP softwarepakket is niet aangesloten op het Peppol netwerk. In dit geval heeft u een dienstverlener nodig die uw softwarepakket aansluit op het Peppol netwerk. Zo’n dienstverlener heet Peppol Access Point provider. Meer informatie over het aansluiten op het Peppol netwerk via een Peppol Access Point provider kunt u ook lezen in
 
In het algemeen maken organisaties die willen starten met e-factureren via Peppol gebruik van een Peppol Access Point provider, zoals tradeinterop. Een goede e-facturatie dienstverlener heeft de juiste infrastructuur en houdt uw koppeling up-to-date. Daarnaast kunnen zij u helpen met zaken als formaatconversie en het onboarden van leveranciers op e-facturatie.

Voordelen van e-factureren via Peppol

Het grote voordeel van e-factureren (en e-orderen) via Peppol is dat het netwerk waarover de documenten worden uitgewisseld beveiligd is. Door de validaties die worden uitgevoerd kunt u er als ontvanger zeker van zijn dat de e-factuur die u ontvangt, ook van de betreffende organisatie afkomstig is. Spookfacturen behoren hiermee tot het verleden. Daarnaast weet u zeker dat u alle e-facturen ontvangt in hetzelfde formaat en dat u ze automatisch kunt verwerken.
 
Als verzender kunt u terugkoppeling ontvangen over de status van uw factuur. U weet dus zeker of uw klant uw e-factuur wel of niet heeft ontvangen.

Een Peppol Access Point kan e-factureren via Peppol zo eenvoudig maken als ‘een druk op de knop’. Bekijk goed wat de eisen en wensen van uw organisatie zijn en kies op basis daarvan de best passende dienstverlener.
 
Wilt u weten hoe tradeinterop uw organisatie kan helpen met het aansluiten op Peppol? Neem dan gerust contact met ons op of download voor meer informatie een van onze gratis whitepapers.

Gerelateerde berichten