De toekomst van digitalisering en data delen

Douwe is Founding partner van Innopay en expert op het gebied van data delen. Innopay is een adviesbureau met 50 professionals in Amsterdam en Frankfurt. Ze houden zich bezig met transacties en data delen. Innopay is medegrondlegger geweest van de adoptie van Peppol in Nederland. Douwe vertelt daarover: “Een jaar of 17 geleden dachten wij na over e-factureren. Er waren toen een aantal platforms die zowel verzenders als ontvangers op hun platform wilden aansluiten. In die tijd hebben we meegeholpen met het ontwikkelen van iDeal en daar zagen we hetzelfde probleem. Banken hebben dat opgelost door middel van interoperabiliteit. Voor ons was het klip en klaar dat interoperabiliteit tussen de aanbieders van al die platforms de oplossing van e-facturatie was”. Ook de overheid was bezig met een eigen platform. Douwe stelde voor dat partijen met elkaar gingen samenwerken. “Een paar jaar later werd ik gebeld”, vertelt Douwe. “Inmiddels had iedereen voldoende tijd gehad om te proberen en dat inzicht te vergaren, en dat maakte dat de geesten er toen rijp voor waren. Geduld is daarom heel functioneel.”

De volgende stap in de digitale transformatie

Op de vraag wat ervoor nodig is om de volgende stap in de digitale transformatie te kunnen zetten antwoordt Douwe: “Als je het hebt over de transformatie tussen bedrijven, dan zou je uiteindelijk willen dat iedereen dezelfde stekker implementeert. Peppol is dertien jaar geleden in gang gezet. Het is niet meer helemaal wat je nu wellicht zou doen. Peppol dreigt een soort eiland te worden.

e-facturatie podcast Douwe Lycklama

Of je nou een factuur uitwisselt of een werktekening, dat maakt voor de techniek niet uit. Het gaat uiteindelijk over de wil van mensen om met elkaar samen te werken.” Hoe belangrijk samenwerken binnen en buiten je eigen organisatie is om echt grote stappen te maken, wordt door Douwe en Jaap Jan uitgebreid besproken.

De komende 5 jaar

Op de vraag wat de komende 5 jaar echt belangrijk zal zijn antwoordt Douwe direct: “Data”. Hij licht toe: “Een van de grote drivers zal eIDAS zijn. Dit is de verordening over digitale identiteit. Niet volgend jaar, maar het jaar daarop zal iedereen een gestandaardiseerde wallet krijgen. Dit is een plek waar je data over jezelf kunt bewaren en die je kunt delen als je dat wilt. Je kunt er bijvoorbeeld gemakkelijk een account bij een webshop mee aanmaken. Er zitten ook stukjes informatie in die een geverifieerde herkomst hebben. Zo kan een gemeente bijvoorbeeld een token genereren en die kun jij in je wallet zetten. Het is voor het eerst dat ook grote private partijen, zoals Facebook en Google gedwongen worden dit te gebruiken. Bedrijven die data van klanten hebben gaan die data ook weer teruggeven aan de klant.” In de podcast vertelt Douwe nog meer over de ontwikkelingen op het gebied van data. Om de aflevering af te sluiten geven Douwe en Jaap Jan de luisteraar nog een mooie tip.

Klik hier om de aflevering te beluisteren. Je kunt de aflevering ook op Spotify beluisteren.

Een korte terugblik

In het afgelopen seizoen hebben verschillende onderwerpen de revue gepasseerd. We hebben met onze gasten gesproken over Peppol en de rol die de overheid en ERP-pakketten daarin spelen. Commerciële en overheidsorganisaties vertelden hoe zij e-facturatie hebben geïmplementeerd en welke lessen zij daaruit hebben getrokken en we hebben gesproken over de adoptie van e-facturatie. Iedere aflevering vroegen we onze gasten of e-facturatie verplicht zou moeten worden of niet. Dit leverde veel verschillende antwoorden en inzichten op. Via deze weg willen we alle gasten van het eerste seizoen bedanken voor hun bijdrage aan deze mooie podcastreeks.

E-facturatie: Hoe zit dat eigenlijk?
Justin de Jager, bestuurslid bij Open Peppol en vertegenwoordiger bij de Rijksoverheid als eindgebruiker en Joost van den Hondel, Beleidsadviseur bij de Nederlandse Peppolautoriteit

Zijn ERP- en boekhoudpakketten de sleutel tot massa-adoptie?
Joost Diepenmaat, Co-founder en COO bij Moneybird

Internationaal e-factureren
Dennis Nap, Team leader Tech Centralisation bij citizenM hotels

E-facturatie implementeren bij grote overheidsorganisaties
Frank Vis, Senior projectmanager bij UWV en Rob Frederiks, Manager Crediteuren, Financieel Economische Zaken bij UWV

Hoe neem je leveranciers mee in een overstap naar e-facturatie
Nick van den Berg, Projectconsultant e-invoicing bij TriFinance

Van Scan en Herken naar e-facturatie via Peppol
Kuno Klumpers, Product Line Director bij Exact

E-facturatie: De toekomst van digitalisering en data delen
Douwe Lycklama, Founding Partner van Innopay

Gerelateerde berichten