E-facturatie is het volledig elektronisch overbrengen van facturen van het ene systeem naar het andere systeem. De verzender verstuurt vanuit zijn software een e-factuur naar een ontvanger en de software van de ontvanger kan de factuur meteen inboeken en verwerken.
De e-factuur zelf heeft een bestandsformaat dat direct kan worden ingelezen door de ontvangende software. Een PDF is bijvoorbeeld geen e-factuur. Een PDF is een voor mensen goed leesbaar bestand, maar boekhoud- of ERP software kunnen dit niet inlezen. Er zijn verschillende bestandsformaten mogelijk, maar in Nederland wordt het meest gebruik gemaakt van de UBL.
Dat ligt eraan aan wie u wilt factureren. De Rijksoverheid heeft e-facturatie verplicht gesteld vanaf 1 januari 2017. Gemeenten, provincies en waterschappen zijn sinds april 2019 verplicht om e-facturen te kunnen ontvangen. Als u wilt mag u dus een e-factuur bij hen aanleveren, maar dit is vanuit de overheid geen verplichting.
E-facturatie kan ook verplicht zijn als uw klant dit in de inkoopvoorwaarden heeft opgenomen. Als u daarmee akkoord gaat, gaat u ook de verplichting tot e-facturatie aan. Het aantal organisaties dat e-facturatie op deze manier verplicht is nog niet heel groot, maar zal de komende jaren wel groeien. E-facturatie zal voor zowel de verzender als de ontvanger op termijn steeds meer de standaard worden.
Iedere organisatie kan e-factureren. Er zijn verschillende manieren om te e-factureren. Welke manier het beste past hangt bijvoorbeeld af van hoe een organisatie nu factureert en hoeveel facturen het betreft.
Klik hieronder op de situatie die van toepassing is op uw organisatie en kom erachter hoe u het beste kunt e-factureren.