op zoek naar informatie? Wij helpen u graag verder

E-facturatie; wat is dat precies?

Wat is e-facturatie?

E-facturatie is het volledig elektronisch overbrengen van facturen van het ene systeem naar het andere systeem. De verzender verstuurt vanuit zijn software een e-factuur naar een ontvanger en de software van de ontvanger kan de factuur meteen inboeken en verwerken.

De e-factuur zelf heeft een bestandsformaat dat direct kan worden ingelezen door de ontvangende software. Een PDF is bijvoorbeeld geen e-factuur. Een PDF is een voor mensen goed leesbaar bestand, maar boekhoud- of ERP software kunnen dit niet inlezen. Er zijn verschillende bestandsformaten mogelijk, maar in Nederland wordt het meest gebruik gemaakt van de UBL.

Voordelen voor de ontvanger

Voordelen voor de verzender

  • Facturen hoeven niet meer handmatig te worden overgetypt

  • Het handmatig corrigeren van ingescande facturen is niet meer nodig

  • Door de toepassing van verrijking en validatieslagen ligt de kwaliteit van e-facturen vele malen hoger en hoeven deze zaken niet handmatig te worden uitgezocht of afgestemd

  • Minimaliseert de kans op dubbel betaalde facturen, fraude en disputen

  • Via het Peppol netwerk worden facturen beveiligd uitgewisseld

  • Facturen worden direct verwerkt en blijven niet eerst een tijd in een mailbox of op een bureau liggen.

  • Doordat facturen snel worden ingeboekt is de kans groter dat u tijdig (of zelfs eerder) betaald krijgt

  • Als uw klant om een e-factuur vraagt dan versterkt u de relatie met uw klant door de verwerking van uw factuur voor hen eenvoudiger te maken

Is e-facturatie verplicht?

Dat ligt eraan aan wie u wilt factureren. De Rijksoverheid heeft e-facturatie verplicht gesteld vanaf 1 januari 2017. Gemeenten, provincies en waterschappen zijn sinds april 2019 verplicht om e-facturen te kunnen ontvangen. Als u wilt mag u dus een e-factuur bij hen aanleveren, maar dit is vanuit de overheid geen verplichting.

E-facturatie kan ook verplicht zijn als uw klant dit in de inkoopvoorwaarden heeft opgenomen. Als u daarmee akkoord gaat, gaat u ook de verplichting tot e-facturatie aan. Het aantal organisaties dat e-facturatie op deze manier verplicht is nog niet heel groot, maar zal de komende jaren wel groeien. E-facturatie zal voor zowel de verzender als de ontvanger op termijn steeds meer de standaard worden.

Voor wie is e-facturatie geschikt?

Iedere organisatie kan e-factureren. Er zijn verschillende manieren om te e-factureren. Welke manier het beste past hangt bijvoorbeeld af van hoe een organisatie nu factureert en hoeveel facturen het betreft.

Klik hieronder op de situatie die van toepassing is op uw organisatie en kom erachter hoe u het beste kunt e-factureren.

Eenvoudig e-factureren met tradeinterop
Kunnen wij u helpen?

Wij horen graag van u!

=