Nederlandse Peppolautoriteit

Per 1 oktober 2020 heeft de Nederlandse Peppolautoriteit (NPa) de werkzaamheden van Stichting Simplerinvoicing overgenomen. Wat is de Nederlandse Peppolautoriteit precies en heeft deze wijziging gevolgen voor mijn aansluiting op Peppol? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen.

Wat is de Nederlandse Peppolautoriteit?

Voor het antwoord op die vraag beginnen we bij Peppol. Peppol is een beveiligd netwerk voor het uitwisselen van elektronische documenten, zoals facturen, orders en pakbonnen. Peppol begon als een Europees initiatief, maar inmiddels sluiten ook steeds meer landen buiten Europa aan op dit netwerk.

veilig e-factureren

Peppol zelf is een overkoepelende organisatie die onderverdeeld is in communities / autoriteiten. Ieder land heeft zijn eigen Peppolautoriteit en om gebruik te kunnen maken van het netwerk dient een organisatie aangesloten te zijn bij een autoriteit. In Nederland is dat de Nederlandse Peppolautoriteit, voorheen Simplerinvoicing.

Hoe kan ik aansluiten op Peppol?

U kunt als organisatie rechtstreeks aansluiten bij de NPa, maar over het algemeen zijn organisaties op Peppol aangesloten via een serviceprovider als tradeinterop. Als u direct vanuit uw software kunt e-factureren via Peppol, dan heeft uw softwareleverancier dit voor u geregeld.

Van Simplerinvoicing naar de Nederlandse Peppolautoriteit

Stichting Simplerinvoicing was jarenlang de Nederlandse Peppol community. Per 1 oktober 2020 heeft de Nederlandse overheid de taken van Simplerinvoicing overgenomen en ondergebracht in de NPa.

Voor organisaties die al via tradeinterop waren aangesloten op het Peppol netwerk is er niets veranderd. Wij zorgen er nog steeds voor dat al uw elektronische documenten veilig via het Peppol netwerk worden uitgewisseld.

Heeft u vragen over uw aansluiting op Peppol? Neem gerust contact met ons op!

Gerelateerde berichten