Kabinet wil betaaltermijn van dertig dagen voor grote bedrijven

Staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) en minister Dekker (Rechtsbescherming) willen dat grote bedrijven hun mkb leveranciers sneller gaan betalen. De wettelijke betaaltermijn van zestig dagen wordt dan verkort naar dertig dagen.

Uit de evaluatie van de Wet betaaltermijnen grote bedrijven blijkt dat de gemiddelde betaaltermijn in het tweede kwartaal van 2019 steeg naar 41,1 dagen (bron: NOS).

Als ondernemer heeft u, bij inwerkingtreding van de wet, de mogelijkheid om kosten te verhalen op grote ondernemingen die zich niet houden aan de maatregelen. In het kader van de klantrelatie kan het zijn dat u voor een moeilijke keuze komt te staan. Is er nog een andere optie?

Stapel facturen

E-factureren

Steeds meer grote ondernemingen kunnen e-facturen ontvangen. Door een e-factuur te sturen, maakt u de verwerking van uw factuur een stuk eenvoudiger voor uw klant. Een e-factuur wordt direct verwerkt in de administratie van de ontvanger. Dat scheelt uw klant veel tijd, maar zorgt er ook voor dat uw factuur meteen is ingeboekt en niet eerst twee weken in een postvakje of mailbox ligt, voordat hij verwerkt wordt.

Kan uw organisatie al e-facturen versturen? Veel financiële pakketten hebben de mogelijkheid om een UBL genereren. Met behulp van het tradeinterop platform kunt u vanuit uw boekhoudpakket of uw ERP-software eenvoudig e-facturen versturen via het beveiligde Peppol netwerk.

Gerelateerde berichten