Dit betekenen de foutcodes van Peppol

Verstuurt u e-facturen via Peppol? Dan kan het gebeuren dat u een foutmelding krijgt met een foutcode van Peppol. Maar wat betekent die foutcode eigenlijk en hoe kunt u het probleem oplossen? We vertellen u er graag meer over.

Organisaties kunnen op verschillende manieren aansluiten op Peppol. Softwareleveranciers als Exact, Moneybird, WeFact en SnelStart hebben Peppol in hun software ingebouwd. Op die manier kunt u heel eenvoudig direct vanuit de software e-facturen via Peppol verzenden (en ontvangen). Het kan ook zijn dat u via een e-facturatiedienstverlener als tradeinterop bent aangesloten op Peppol, bijvoorbeeld omdat uw eigen software nog geen aansluiting heeft of omdat u e-facturen via meerdere kanalen wilt verzenden en/of ontvangen.

foutcode_peppol

Een foutmelding op een via Peppol verzonden e-factuur

Wanneer een factuur niet voldoet aan de standaard van Peppol, geeft Peppol een foutcode terug. Hoe u deze foutcode krijgt is afhankelijk van uw aansluiting op Peppol. De foutcodes van Peppol zijn standaard. Bent u aangesloten via uw software dan kan het zijn dat uw softwareleverancier de foutmelding geeft in de software zelf. Maakt u bijvoorbeeld gebruik van tradeinterop, dan ontvangt u een e-mail (validatiebericht) met de foutcode erin.
 
De foutcodes vanuit Peppol zijn erg technisch van aard en niet makkelijk te lezen. Er staat een foutcode in met een toelichting op het probleem.

Voorbeeld van een foutcode van Peppol

Wat betekenen die foutcodes?

Bij de foutcode staat een korte uitleg, maar die is zonder technische achtergrond lastig te begrijpen. Om dit iets makkelijker te maken hebben wij een lijst gemaakt met de meest voorkomende foutcodes. Naast het bericht van Peppol hebben wij daar een extra Nederlandstalige toelichting aan toegevoegd. U kunt de lijst bekijken op onze supportwebsite.

Hoe los ik een foutcode van Peppol op?

De lijst met toelichtingen op de foutcodes geeft een beter beeld van wat er misgaat met een e-factuur. Er zijn verschillende soorten foutcodes. Het kan bijvoorbeeld gaan om het ontbreken van een KvK-nummer, maar het kan ook zijn dat er fouten zitten in de btw-berekening van de XML. Het is overigens goed om er rekening mee te houden dat de weergave van de pdf in dit soort gevallen kan afwijken van de inhoud van de XML. Op de pdf lijkt alles dan goed te staan, maar door een fout in de implementatie van de XML-standaard komt de data niet correct mee.
 
Sommige fouten kunt u eenvoudig zelf oplossen door ontbrekende of verkeerde gegevens correct in te voeren in uw software. Fouten die betrekking hebben op de codering van de XML kunt u niet zelf oplossen. Dat kan uw softwareleverancier voor u doen.
 
Komt u er met uw softwareleverancier niet uit? Neem dan contact met ons op. Wij kijken dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw e-factuur alsnog te kunnen versturen.

Gerelateerde berichten