Blogserie Peppol voor grote organisaties – Deel 1


E-factureren maakt factuurstromen een stuk efficiënter. Wanneer het goed geïmplementeerd wordt kunnen uw facturen zelfs volledig geautomatiseerd worden verzonden en ontvangen. Om dat te kunnen realiseren heeft u Peppol nodig en hoe dat werkt leest u hier.

Peppol

E-factureren met Peppol bespaart u als ontvanger veel tijd en fouten die gepaard gaan met handmatige verwerking van facturen. Als verzender weet u direct dat uw factuur is verwerkt door de ontvanger, wat mogelijk resulteert in snellere betaling.

Peppol blogartikel

Hoe werkt Peppol?

E-facturen kunnen via verschillende kanalen worden verstuurd. Het open en laagdrempelige e-mail kanaal en de meer gesloten maar veilige API’s zijn daarbij veel gebruikte kanalen. Peppol combineert de beste eigenschappen van deze kanalen. Dit netwerk is in tegenstelling tot e-mail gericht op authenticatie, veiligheid en betrouwbaarheid. Daarnaast is het een systeem waarmee iedereen die is aangesloten met elkaar kan communiceren, terwijl API een kanaal is dat slechts tussen twee partijen kan communiceren.

Peppol en de Nederlandse Peppolautoriteit

Peppol is een Europese standaard (op basis van UBL) voor de uitwisseling van documenten aan Europese overheden en bedrijven. Het netwerk bestaat uit verschillende ‘communities’. Om aan te sluiten op Peppol dient u als organisatie zelf (of via een dienstverlener) lid te zijn van zo’n community. De Nederlandse Peppolautoriteit is de community in Nederland.

Peppol autoriteiten

Veilig e-facturen uitwisselen

Peppol is een beveiligd transportkanaal voor e-facturen (maar ook voor e-orders en pakbonnen). Het netwerk kent namelijk een aantal veiligheidsaspecten:
– Authenticiteit
– Integriteit
– Vertrouwelijkheid
– Aflevering
– Onweerlegbaarheid

Wilt u meer weten over Peppol? Lees dan ons volgende blog of download het whitepaper ‘Beveiligd e-factureren voor grote organisaties‘.

Gerelateerde berichten