Blogserie PEPPOL voor grote organisaties – Deel 1

E-factureren maakt factuurstromen een stuk efficiënter. Wanneer het goed geïmplementeerd wordt kunnen uw facturen zelfs volledig geautomatiseerd worden verzonden en ontvangen. Om dat te kunnen realiseren heeft u PEPPOL / Simplerinvoicing nodig.

PEPPOL en Simplerinvoicing

E-factureren met PEPPOL / Simplerinvoicing bespaart u als ontvanger veel tijd en fouten die gepaard gaan met handmatige verwerking van facturen. Als verzender weet u direct dat u factuur is verwerkt door de ontvanger, wat mogelijk resulteert in snellere betaling.

E-facturatie kanalen

E-facturen kunnen via verschillende kanalen worden verstuurd. Het open en laagdrempelige e-mail kanaal en de meer gesloten maar veilige API’s zijn daarbij veel gebruikte kanalen. PEPPOL / Simplerinvoicing combineert de beste eigenschappen van deze kanalen. PEPPOL / Simplerinvoicing is in tegenstelling tot e-mail gericht op authenticatie, veiligheid en betrouwbaarheid. Daarnaast is het een systeem waarmee iedereen die is aangesloten met elkaar kan communiceren, terwijl API een kanaal is dat slechts tussen twee partijen kan communiceren.

Het verschil tussen PEPPOL en Simplerinvoicing

PEPPOL en Simplerinvoicing worden vaak in één adem genoemd, maar er zit wel degelijk verschil tussen deze termen. PEPPOL is een Europese standaard (op basis van UBL) voor de uitwisseling van documenten aan Europese overheden en bedrijven. PEPPOL bestaat uit verschillende ‘communities’. Om aan te sluiten op PEPPOL dient u als organisatie zelf (of via een dienstverlener) lid te zijn van zo’n community. Simplerinvoicing is de PEPPOL community in Nederland.

Veilig e-facturen uitwisselen

PEPPOL is een beveiligd transportkanaal voor e-facturen (maar ook voor e-orders en pakbonnen). PEPPOL kent namelijk een aantal veiligheidsaspecten:

  1. Authenticiteit
  2. Integriteit
  3. Vertrouwelijkheid
  4. Aflevering
  5. Onweerlegbaarheid

Wilt u meer weten over PEPPOL voor grote organisaties? Lees dan ons volgende blog of download het whitepaper ‘

#peppol #PEPPOLAccessPoint #efacturatie #simplerinvoicing

Gerelateerde berichten