ACM opent tijdelijk meldpunt voor late betalingen van grootbedrijf

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) opent een tijdelijk meldpunt voor mkb’ers die niet tijdig betaald worden door grote bedrijven.

Inzicht in betaaltermijnen

Het Meldpunt Achterstallige Betalingen van de ACM is gedurende één jaar geopend, met als doel te onderzoeken of er overheidstoezicht nodig is op de naleving van betaaltermijnen tussen het grootbedrijf en het mkb. Uit onderzoek blijkt namelijk dat facturen steeds vaker later betaald worden in plaats van eerder.

Voor het mkb kunnen late betalingen gevolgen hebben voor de financiële positie en de mogelijkheden om bijvoorbeeld te investeren. De overheid werkt daarom aan een wetswijziging om de maximale wettelijke betaaltermijn voor het grootbedrijf aan het mkb te verkorten van zestig naar 30 dagen. Meer informatie over het Meldpunt Achterstallige Betalingen kunt u vinden op de website van de ACM.

e-factureren bespaart geld

Sneller betaald krijgen met e-facturatie

Als mkb’er is het niet altijd gemakkelijk om een groot bedrijf aan te spreken om zijn betaalgedrag. Er is echter wel een manier om de verwerking van uw factuur te versnellen en daarmee een kortere betaaltermijn mogelijk te maken; e-facturatie.

Grote bedrijven zijn in toenemende mate in staat om e-facturen te ontvangen. E-facturen worden automatisch verwerkt door de software van de ontvanger. Hierdoor wordt uw factuur meteen ingeboekt in plaats van dat hij in een overvolle mailbox belandt.

Het versturen van een e-factuur hoeft niet ingewikkeld te zijn. De meeste boekhoudpakketten zijn in staat om een e-factuur (UBL) te versturen. U hoeft vaak alleen een vinkje te zetten en u stuurt met uw PDF een e-factuur mee. Meer weten? Wij vertellen u graag hoe u met uw boekhoudpakket kunt e-factureren.

Gerelateerde berichten