Wat is een OIN?

OIN staat voor organisatie-identificatienummer. Als leverancier van een overheidsorganisatie gebruikt u het OIN om een e-factuur naar uw klant te sturen.

Overheidsorganisaties gebruiken dit nummer om veilig gegevens met elkaar uit te wisselen, maar ook met hun leveranciers. Hoe dat precies werkt en welk nummer u nodig heeft leest u in dit artikel.

Waarom heb ik een OIN nodig om een e-factuur te sturen?

Wanneer u aan de Rijksoverheid wilt factureren, bent u verplicht een e-factuur te sturen. Dit kan via een kanaal van de overheid zelf of via het beveiligde Europese netwerk van Peppol. In beide situaties heeft u een ‘adres’ nodig om de e-factuur naartoe te sturen. Dit adres is het OIN.

Gemeenten, provincies en waterschappen zijn verplicht e-facturen te kunnen ontvangen. In de meeste gevallen kunt u e-facturen ook via Peppol naar hen toesturen, met het OIN als ‘adres’.

Nederland e-factureren

Welk nummer moet ik gebruiken om te e-factureren?

De overheid publiceert de OIN nummers van alle organisatieonderdelen van de Rijksoverheid op deze pagina. Wanneer u een e-factuur wilt sturen naar een gemeente of een andere overheidsorganisatie die is aangesloten op het Peppol netwerk, dan kunt u hier het juiste nummer opzoeken.

Wilt u weten hoe u het eenvoudigst e-facturen kunt verzenden naar de (Rijks)overheid? Klik hier voor meer informatie over e-factureren via uw boekhoudsoftware of uw ERP software.

Gerelateerde berichten