Blogserie Peppol voor grote organisaties – deel 3

Waarom een eigen aansluiting op Peppol?

Een aansluiting op het Peppol netwerk verloopt op dit moment vaak via een e-facturatie dienstverlener. Bedrijven kunnen er echter ook voor kiezen om de aansluiting op het Peppol netwerk in eigen beheer te realiseren. Hierdoor ontstaat meer flexibiliteit en stelt bedrijven in staat om e-facturatie beter te integreren in het bedrijfsproces.

Redenen om voor e-facturatie zelf aan te sluiten op Peppol

Ondernemingen die ervoor kiezen om zelf aan te sluiten op het Peppol netwerk doen dat om de volgende redenen:

1. Keuze voor best of breed:
Door de Peppol koppeling zelf te implementeren kunnen bedrijven de best mogelijke software selecteren voor koppeling op het Peppol netwerk.

2. Meer flexibiliteit en minder lock-in:
Partijen zijn flexibeler doordat ze niet afhankelijk zijn van de Peppol connectiviteit van hun e-facturatie-, ERP- of billing software.

3. Aansluiten op maatwerk billing straat:
Partijen die een eigen billing straat hebben ontwikkeld kunnen deze billing straat eenvoudig aansluiten op het Peppol netwerk.

4. Eigen software is nog niet aangesloten op Peppol:
Bedrijven die gebruik maken van software die nog niet is aangesloten op het Peppol netwerk, kunnen deze software alsnog aansluiten op Peppol.

e-factureren met Peppol

Een eigen aansluiting op Peppol realiseren

Wanneer u als organisatie een eigen aansluiting op Peppol wilt realiseren zijn er een aantal punten om rekening mee te houden, namelijk:

1. Make or buy

Een organisatie kan ervoor kiezen om zelf een Access Point implementatie te realiseren of gebruik te maken van ‘Access Point as a Service’ (APaaS) dienstverlening, zoals tradeinterop die biedt.
 
Een eigen Access Point beheren is goed mogelijk, maar er dient wel voldaan te worden aan de eisen van Peppol. Daarnaast dient er voldoende kennis binnen de organisatie aanwezig te zijn en er zullen de nodige investeringen moeten worden gedaan voor de aanschaf en het beheer van servers en server programmatuur.
 
Het traject uitbesteden aan een Access Point as a Service provider is vaak goedkoper. Alle bovengenoemde aspecten worden dan volledig door de provider verzorgd. Bovendien doet de provider het volledige beheer van de Peppol communicatiestack, inclusief serverbeheer en deployment van nieuwe versies.

2. Peppol certificaat

Wanneer u de realisatie uitbesteedt dient u als organisatie de keuze te maken tussen de aanschaf van een eigen certificaat van Peppol of het gebruik van het certificaat van de Access Point provider.

3. Peppol Access point integreren in eigen software

Het Peppol Access Point dient geïntegreerd te worden in uw software. Deze integratie kan op verschillende manieren zoals via een RESTFul API of via SOAP Webservices.
 
Wilt u meer weten over Peppol voor grote organisaties? Lees dan ook onze vorige blogs of lees de uitgebreide informatie over dit onderwerp in het whitepaper Beveiligd e-factureren voor grote organisaties’.

Gerelateerde berichten