Help: mijn software praat ubl maar ik kan toch niet e-factureren

Veel softwarepakketten adverteren ermee: “wij praten UBL en dus kunnen we e-factureren”. De realiteit is weerbarstiger en veel gebruikers lopen er tegenaan dat ‘UBL praten’ niet voldoende is om facturen af te leveren, bijvoorbeeld bij de overheid. Hoe komt dat?
 
Er zijn 3 belangrijke redenen:

1. Verschillende interpretaties in de implementatie van UBL

Niet elke implementatie van UBL is foutloos. We komen daarom in de praktijk nog vaak tegen dat het software pakket een andere interpretatie heeft van de UBL, en dat daarom de e-factuur niet kan worden ingelezen door de ontvanger. Sommige software pakketten zijn gecertificeerd, waardoor meer garanties zijn over de betrouwbaarheid van de UBL.

2. De ene ubl is de andere niet

Er zijn binnen UBL verschillende dialecten en veel softwarepakketten hebben hun eigen dialect geïmplementeerd, die dan vaak door een ontvangend pakket niet volledig kan worden ingelezen. De meest gebruikte UBL ‘dialect’ is de SI-UBL.

3. Het afleverkanaal van de e-factuur is belangrijk

Er zijn steeds meer ontvangers die hun facturen willen ontvangen via een veilig en betrouwbaar netwerk (Peppol). Dit vereist dat het verzendende softwarepakket deze manier van factuuraflevering moet ondersteunen. Nog niet elk software pakket doet dit. Daarom kunnen nog steeds veel softwarepakketten die wel ‘ubl praten’ niet e-factureren aan de overheid, en andere grote verzenders.
 
Voor factuurverzenders die gebruik maken van software die nog geen Peppol facturen kunnen afleveren is dus een extra oplossing nodig. Klik hier voor de oplossingen die wij daarvoor bieden.

Vragen over e-facturatie

Gerelateerde berichten