Help: mijn software praat ubl maar ik kan toch niet e-factureren

Veel software pakketten adverteren ermee: “wij praten UBL en dus kunnen we e-factureren”. De realiteit is weerbarstiger en veel gebruikers lopen er tegenaan dat ‘UBL praten’ niet voldoende is om facturen af te leveren, bijvoorbeeld bij de overheid. Hoe komt dat?

Er zijn 3 belangrijke redenen:

1. Verschillende interpretaties in de implementatie van UBL

Niet elke implementatie van UBL is foutloos. We komen daarom in de praktijk nog vaak tegen dat het software pakket een andere interpretatie heeft van de UBL, en dat daarom de e-factuur niet kan worden ingelezen door de ontvanger. Sommige software pakketten zijn gecertificeerd waardoor meer garanties zijn over de betrouwbaarheid van de UBL.

2. De ene ubl is de andere niet

Er zijn binnen UBL verschillende dialecten en veel software pakketten hebben hun eigen dialect geïmplementeerd. Die dan vaak door een ontvangend pakket niet volledig kan worden ingelezen. De meest gebruikte UBL ‘dialect’ is die van Simplerinvoicing, maar niet elk pakket ondersteunt de Simplerinvoicing UBL (SI-UBL).

3. Het afleverkanaal van de e-factuur is belangrijk

Sommige ontvangers willen een UBL bestand via een veilig en betrouwbaar kanaal ontvangen

Er zijn steeds meer ontvangers die hun facturen willen ontvangen via een veilig en betrouwbaar netwerk (Simplerinvoicing-FULL of PEPPOL). Dit vereist dat het verzendende softwarepakket deze manier van factuuraflevering moet ondersteunen. Nog niet elk software pakket doet dit. Daarom kunnen nog steeds veel softwarepakketten die wel ‘ubl praten’ niet e-factureren aan de overheid, en andere grote verzenders.

Voor factuurverzenders die gebruik maken van software die nog geen Simplerinvoicing facturen kunnen afleveren is dus een extra oplossing nodig. Tradeinterop levert die schakel. Dat doen we als volgt:

  1. Mail vanuit het software pakket een UBL en een PDF naar het tradeinterop platform
  2. Tradeinterop converteert de factuur naar een formaat die de ontvanger kan lezen
  3. Tradeinterop levert de factuur af op het kanaal waar de ontvanger hem wil hebben

Daarvoor heeft de verzender een account nodig op het tradeinterop portaal: deze kan aangemaakt worden op

Voor meer informatie over UBL, zie FAQ:

#ubl #Simplerinvoicing #efacturatie

Gerelateerde berichten