Kan uw klant e-facturen ontvangen? Check het met de auto discovery van Peppol


Een van de grootste voordelen van Peppol is dat klanten niet meer vooraf met leveranciers hoeven af te stemmen dat ze een e-factuur willen. Klanten leggen dit eenmalig vast in een centraal register. Verzenders kunnen dit register raadplegen en automatisch e-facturen sturen. Dit mechanisme heet binnen Peppol `auto discovery`. Maar hoe werkt dit precies?

Hoe werkt de auto discovery van Peppol?

Auto discovery maakt deel uit van het Peppol register. Iedere organisatie die is aangesloten op Peppol kan hierin eenmalig vastleggen dat hij een e-factuur wil ontvangen. Een verzendende organisatie kan via een laagdrempelige API een Kvk-, BTW- of OIN nummer opvragen. De API koppelt terug of deze organisatie facturen via Peppol wil ontvangen. Wanneer dat zo is, ontvangt de verzendende organisatie meteen de gegevens van de postbus waar de e-factuur op kan worden afgeleverd.

e-facturen ontvangen

Waarom zouden verzenders auto discovery moeten gebruiken?

Voorheen moest een partij met iedere leverancier afzonderlijk contact opnemen om te vragen of hij ook e-facturen kan verzenden en als dat het geval was, in welk formaat. Een tijdrovende klus. Klanten kunnen nu heel eenvoudig in hun eigen softwarepakket aangeven dat ze e-facturen willen ontvangen. Het softwarepakket registreert dit in het centrale Peppol register, dat de leverancier vervolgens automatisch kan uitlezen.

Welke verzenders gebruiken de auto discovery van Peppol al?

Steeds meer verzenders gebruiken het auto discovery mechanisme. Softwarepakketten zoals Exact en Moneybird hebben deze functie standaard in hun software ingebouwd. Daarmee kunnen gebruikers van deze software automatisch zien of hun klanten een e-factuur willen hebben en hun klanten kunnen zien dat zij e-facturen willen ontvangen.
 
De volgende stap is dat verzenders deze functionaliteit implementeren. MKB Brandstof is de eerste verzender die auto discovery in haar billing straat heeft ingebouwd. Hun klanten ontvangen daardoor automatisch een e-factuur, wanneer zij in het Peppol register zijn opgenomen.
 
Iedere organisatie kan het Peppol register raadplegen. Wilt u meer weten over het implementeren van de auto discovery? In dit artikel leest u er meer over.

Gerelateerde berichten