Het Belgische Parlement keurt de verplichte invoering van B2B e-facturering goed
Het Belgische Parlement heeft het wetsontwerp goedgekeurd dat is opgesteld door de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers voor de invoering van...
3 min read
Anoek van der Riet Dec 5, 2024 10:39:55 AM
Met ingang van 1 juli 2030 moeten bedrijven in Europa zich houden aan de de Digital Reporting Requirements (DRR). Dit betekent kortweg dat bedrijven hun B2B-facturen real-time moeten rapporteren aan de overheid zodat de btw-gegevens meteen gecontroleerd kunnen worden. DRR is een cruciaal onderdeel van het wetsvoorstel VAT in the Digital Age (ViDA) van de Europese Commissie. Maar wat houdt het precies in? Hoe kunt u straks compliant zijn aan DRR? En waarom zijn deze nieuwe regels eigenlijk opgesteld?
De Digital Reporting Requirements zijn onderdeel van het wetsvoorstel VAT in the Digital Age (ViDA) van de Europese Commissie. DRR schrijft voor dat bedrijven in de EU vanaf juli 2030 hun grensoverschrijdende B2B-facturen bijna real-time moeten rapporteren aan de nationale belastingautoriteit, zodat deze op factuurniveau de btw-gegevens kan controleren.
Dit noemen we ook wel Continuous Transaction Control. Bedrijven hoeven dan niet meer, zoals we dat nu in Nederland kennen, elk kwartaal btw-aangifte te doen. De controle op btw-gegevens gebeurt straks continu op transactieniveau.
Om dit mogelijk te maken, moeten Europese bedrijven elkaar vanaf juli 2030 elektronische facturen versturen. Facturen in andere formaten, zoals PDF, worden dan niet meer als geldige belastingfacturen erkend.
Vanaf 1 juli 2030 wordt e-facturatie verplicht voor grensoverschrijdende zakelijke transacties binnen de EU. Deze e-facturen moeten voldoen aan de Europese norm (EN16931) en binnen 10 dagen na het belastbare feit worden verzonden én gerapporteerd aan de belastingautoriteiten.
Bedrijven hoeven echter niet zelf hun facturen rechtstreeks bij de belastingdienst in te dienen. De rapportage verloopt namelijk automatisch via het e-facturatienetwerk Peppol. Zowel de verzender (leverancier) als de ontvanger (klant) van de factuur is via een Access Point aangesloten op dit netwerk. Een Access Point is een dienstverlener die de factuur omzet naar het juiste formaat en ervoor zorgt dat deze veilig en correct wordt afgeleverd bij zowel de klant als de belastingautoriteiten.
Deze structuur staat bekend als het 5-Corner Model. Hierbij zijn vijf partijen betrokken: de verzender, de Access Point-dienstverlener van de verzender, de ontvanger, de Access Point-dienstverlener van de ontvanger en de belastingautoriteit. Dit model zorgt voor een efficiënte en veilige verwerking van facturen en de bijbehorende btw-gegevens.
De nieuwe rapportageregels van DRR richten zich in eerste instantie alleen op grensoverschrijdende zakelijke transacties binnen de Europese Unie. Dit betekent dat bedrijven die uitsluitend binnen hun eigen land opereren niet direct verplicht zijn om aan de DRR-vereisten te voldoen. Toch kan dit in de praktijk anders uitpakken, omdat individuele EU-lidstaten ervoor kunnen kiezen om soortgelijke verplichtingen ook op binnenlandse transacties toe te passen.
Sommige landen, zoals Italië en Spanje, hebben al nationale e-facturatiesystemen ingevoerd. Zij kunnen hun bestaande systemen verder uitbreiden of aanpassen om deze te harmoniseren met de DRR-vereisten. Voor bedrijven betekent dit dat ze mogelijk ook voor binnenlandse transacties gebruik moeten maken van e-facturatie en realtime rapportage.
Bedrijven die uitsluitend binnenlandse transacties uitvoeren, hoeven zich dus niet per definitie zorgen te maken over DRR, maar het is verstandig om ontwikkelingen op nationaal niveau nauwlettend te volgen.
De Digital Reporting Requirements (DRR) zijn ingevoerd om een aantal belangrijke problemen aan te pakken die bestaan binnen het huidige btw-systeem van de Europese Unie. Er zijn dan ook verschillende redenen waarom DRR wordt ingevoerd:
Wilt u aan de slag met e-facturatie en digitale rapportage? Neem dan contact op met een serviceprovider met gecertificeerd Peppol Access Point, zoals Tradeinterop. Wij zorgen ervoor dat u moeiteloos en compliant e-facturen kunt versturen en ontvangen via Peppol, gewoon vanuit uw eigen boekhoudpakket.
Het Belgische Parlement heeft het wetsontwerp goedgekeurd dat is opgesteld door de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers voor de invoering van...
Het Europees Parlement heeft een belangrijke stap voorwaarts gezet met het ViDA-voorstel (btw in het digitale tijdperk) door op 24 juli 2024 drie...
De Europese Commissie introduceerde het wetsvoorstel VAT in the Digital Age (ViDA) voor het eerst in december 2022. In mei 2024 werd een aangepaste...