Onboarding strategieën

Het aansluiten van leveranciers (ook wel bekend als onboarding) is de sleutel tot succesvol e-factureren. U kunt e-factureren nog zo goed geïmplementeerd hebben, als uw leveranciers het niet gebruiken dan verdient u uw investering niet terug.

Tegelijkertijd zien we nog vaak dat onboarding wordt gezien als het sluitstuk van e-factureren. Organisaties denken pas na over het aansluiten van hun leveranciers als het implementatietraject voorbij is. Dat is echter een recept voor teleurstelling. Wanneer u onboarding niet meeneemt vanaf de begin van het project, loopt u kans aan het einde van het project geconfronteerd te worden met onnodige complicaties die uw adoptie in de weg staan.

3 Strategieën voor het onboarden van leveranciers op e-facturatie

In deze serie blogartikelen geven we u een aantal handvaten om over na te denken. Het eerste artikel gaat over de drie onboarding strategieën die worden toegepast in de markt. Deze zijn:

  1. Reactive onboarding
    : Hierbij zorgt een inkopende organisatie dat hij klaar is om e-facturen te ontvangen en wacht totdat een leverancier zich meldt om e-facturen te versturen. Deze strategie wordt regelmatig gebruikt door partijen die gedwongen worden om e-facturen te kunnen ontvangen, zoals bijvoorbeeld semi-overheden. In sommige gevallen wordt de mogelijkheid van een e-factuur wel vermeld in contracten, maar er wordt niet actief op gestuurd. Het moge duidelijk zijn dat deze strategie van onboarding tot de laagste aantallen e-facturen leidt.
  2. Proactive onboarding
    : Hierbij benaderen klanten actief hun leveranciers om hen te vragen e-facturen te sturen. Deze manier van onboarding wordt vaak toegepast om alleen de grootste leveranciers over te laten stappen op e-factureren.
  3. Adaptive onboarding
    : dit is een relatief jonge en innovatieve manier van onboarding waarbij niet alleen grote, maar ook kleine leveranciers worden ge-onboard Dit stelt echter een aantal eisen aan de manier waarop leveranciers worden meegenomen in het proces om te gaan e-factureren.

Adaptive onboarding

Adaptive onboarding vraagt een nieuwe kijk op het benaderen van uw leveranciers. Naast dat u met een paar grote leveranciers een intensief traject ingaat, gaat u ook met uw kleinere leveranciers aan de slag. Al uw leveranciers worden benaderd met het doel ze te laten e-factureren.

In het volgende blogartikel in de serie ‘succesvol onboarden’ zullen we vooral stilstaan bij de uitdagingen waarvoor u komt te staan wanneer u al uw leveranciers gaat onboarden.

Wilt u nu aan de slag met uw onboarding strategie? Vraag dan gratis en vrijblijvend de tradeinterop Onboarding Quickscan aan.

#efactureren #efacturatie #onboarding

Gerelateerde berichten