Onboarding strategieën


Het aansluiten van leveranciers (ook wel bekend als onboarding) is de sleutel tot succesvol e-factureren. U kunt e-factureren nog zo goed implementeren, als uw leveranciers het niet gebruiken dan verdient u uw investering niet terug.
 
Tegelijkertijd zien we nog vaak dat het onboarden van leveranciers wordt gezien als het sluitstuk van e-factureren. Organisaties denken pas na over het aansluiten van hun leveranciers als het implementatietraject voorbij is. Dat is echter een recept voor teleurstelling. Wanneer u onboarding niet meeneemt vanaf de begin van het project, loopt u kans aan het einde van het project geconfronteerd te worden met onnodige complicaties die uw adoptie in de weg staan.

3 Strategieën voor het onboarden van leveranciers op e-facturatie

In deze serie blogartikelen geven we u een aantal handvaten om over na te denken. Het eerste artikel gaat over de drie onboarding strategieën die worden toegepast in de markt. Deze zijn:

Reactive onboarding: Hierbij zorgt een inkopende organisatie dat hij klaar is om e-facturen te ontvangen en wacht totdat een leverancier zich meldt om e-facturen te versturen. Deze strategie wordt regelmatig gebruikt door partijen die gedwongen worden om e-facturen te kunnen ontvangen, zoals bijvoorbeeld semioverheden. In sommige gevallen wordt de mogelijkheid van een e-factuur wel vermeld in contracten, maar er wordt niet actief op gestuurd. Het moge duidelijk zijn dat deze strategie van onboarding tot de laagste aantallen e-facturen leidt.

Proactive onboarding: Hierbij benaderen klanten actief hun leveranciers om hen te vragen e-facturen te sturen. Deze manier van onboarding wordt vaak toegepast om alleen de grootste leveranciers over te laten stappen op e-factureren.

Adaptive onboarding: Dit is een relatief jonge en innovatieve manier van onboarding waarbij niet alleen grote, maar ook kleine leveranciers worden ge-onboard Dit stelt echter een aantal eisen aan de manier waarop leveranciers worden meegenomen in het proces om te gaan e-factureren.

Adaptive onboarding

Deze manier van onboarding vraagt om een nieuwe kijk op het benaderen van uw leveranciers. Naast dat u met een paar grote leveranciers een intensief traject ingaat, gaat u ook met uw kleinere leveranciers aan de slag. U benadert al uw leveranciers, met het doel ze te laten e-factureren.
 
In het volgende blogartikel in de serie ‘succesvol onboarden’ staan we vooral stil bij de uitdagingen waarvoor u komt te staan wanneer u al uw leveranciers gaat onboarden.
 
Wilt u nu aan de slag met onboarding strategieën? Vraag dan gratis en vrijblijvend de tradeinterop Onboarding Quickscan aan.

onboarding strategieen

Gerelateerde berichten