logo CBG-MEB

E-factureren voor een duurzame en efficiënte factuurverwerking

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) (onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport) stapt per 18 april 2019 volledig over op e-factureren. Door gebruik te maken van e-facturen reduceert het CBG niet alleen de kosten van factuurverwerking maar kunnen facturen hierdoor ook sneller verwerkt en betaald worden. De verwerking van papieren- en PDF-facturen behoort vanaf dan tot het verleden.

e-factureren cbg-meb

Met deze wijziging geeft het CBG invulling aan het beleid van de Rijksoverheid en de Rijksinkoopvoorwaarden (ARBIT, ARVODI en ARIV): rijksbreed geldt vanaf 1 januari 2017 een verplichting voor leveranciers van de Rijksoverheid om te factureren via een elektronische factuur (e-factuur). Een papieren of PDF-factuur valt nadrukkelijk niet onder de definitie van e-factuur. In het beleid is opgenomen dat papieren facturen en PDF facturen die per mail aan het CBG worden verzonden vanaf 18 april 2019 niet meer in behandeling worden genomen. Deze ontvangt u dan retour.

Om u te helpen bij het elektronisch aanleveren van uw factuur, leest u hieronder hoe uw organisatie eenvoudig kan beginnen met e-factureren.

Of u nu uw facturen maakt in een tekstverwerker, via uw boekhoudsoftware of in uw eigen financiële systeem, e-factureren aan het CBG kan eenvoudig en snel.

Ik maak facturen in Word of Excel (of een soortgelijk programma)

Dan kunt u eenvoudig e-factureren door gebruik te maken van het tradeinterop portaal. Dit portaal is gratis voor facturen aan het CBG (VWS). Met dit portaal maakt en verstuurt u eenvoudig facturen en heeft u inzicht in de status ervan.

Ik maak facturen in mijn boekhoudsoftware

De meeste financiële softwarepakketten ondersteunen e-factureren in UBL. U kunt uw facturen mailen naar: OIN00000004000000038000@invoices.tradeinterop.com

Mijn softwarepakket ondersteunt Peppol

Voeg in uw softwarepakket het OIN van CBG toe als
e-factuuradres en u kunt direct uw factuur versturen.

Het OIN van CBG is:
00000004000000038000

Mijn software kan niet e-factureren, hoe kan ik toch aan de verplichting voldoen?

Wanneer u maatwerk (ERP-)software gebruikt of wanneer uw software nog niet kan e-factureren, neem dan contact op met tradeinterop voor meer informatie.

Let op: Opdrachtgever neemt voor Opdrachtnemer de kosten van tradeinterop voor het verzenden van e-facturen aan het ministerie van VWS voor haar rekening tot en met 31-10-2024. Indien u kiest voor de dienstverlening van tradeinterop bij optie 1 (portaal i.p.v. tekstverwerker) of 2 (koppeling met boekhoudpakket) en u wenst deze infrastructuur tevens te gebruiken voor andere ministeries of klanten, dan zijn er mogelijk kosten aan verbonden voor de dienstverlening zo ver die betrekking heeft op e-factureren aan andere ministeries/andere klanten.

CBG werkt met het tradeinterop platform

Tradeinterop heeft een oplossing voor elke ondernemer: van de mkb’er die wil gaan e-factureren met één of twee klanten, tot de grote onderneming die meer grip wil op het order- en facturatieproces.

Een account aanmaken is eenvoudig en u kunt gelijk beginnen. In de meeste gevallen past tradeinterop in uw huidige facturatieproces.

Als u vragen hebt, neem dan contact met ons op via onderstaand formulier.

=