Het belang van data bij het onboarden van leveranciers
Uw organisatie is er helemaal klaar voor! U biedt leveranciers meerdere mogelijkheden om e-facturen aan te leveren, alle testfacturen lopen soepel...
Het aansluiten van leveranciers (ook wel bekend als onboarding) is de sleutel tot succesvol e-factureren. U kunt e-factureren nog zo goed implementeren, als uw leveranciers het niet gebruiken dan verdient u uw investering niet terug.
Tegelijkertijd zien we nog vaak dat het onboarden van leveranciers wordt gezien als het sluitstuk van e-factureren. Organisaties denken pas na over het aansluiten van hun leveranciers als het implementatietraject voorbij is. Dat is echter een recept voor teleurstelling. Wanneer u onboarding niet meeneemt vanaf de begin van het project, loopt u kans aan het einde van het project geconfronteerd te worden met onnodige complicaties die uw adoptie in de weg staan.
In deze serie blogartikelen geven we u een aantal handvaten om over na te denken. Het eerste artikel gaat over de drie onboarding strategieën die worden toegepast in de markt. Deze zijn:
Reactive onboarding: Hierbij zorgt een inkopende organisatie dat hij klaar is om e-facturen te ontvangen en wacht totdat een leverancier zich meldt om e-facturen te versturen. Deze strategie wordt regelmatig gebruikt door partijen die gedwongen worden om e-facturen te kunnen ontvangen, zoals bijvoorbeeld semioverheden. In sommige gevallen wordt de mogelijkheid van een e-factuur wel vermeld in contracten, maar er wordt niet actief op gestuurd. Het moge duidelijk zijn dat deze strategie van onboarding tot de laagste aantallen e-facturen leidt.
Proactive onboarding: Hierbij benaderen klanten actief hun leveranciers om hen te vragen e-facturen te sturen. Deze manier van onboarding wordt vaak toegepast om alleen de grootste leveranciers over te laten stappen op e-factureren.
Adaptive onboarding: Dit is een relatief jonge en innovatieve manier van onboarding waarbij niet alleen grote, maar ook kleine leveranciers worden ge-onboard Dit stelt echter een aantal eisen aan de manier waarop leveranciers worden meegenomen in het proces om te gaan e-factureren.
Deze manier van onboarding vraagt om een nieuwe kijk op het benaderen van uw leveranciers. Naast dat u met een paar grote leveranciers een intensief traject ingaat, gaat u ook met uw kleinere leveranciers aan de slag. U benadert al uw leveranciers, met het doel ze te laten e-factureren.
In het volgende blogartikel in de serie ‘succesvol onboarden’ staan we vooral stil bij de uitdagingen waarvoor u komt te staan wanneer u al uw leveranciers gaat onboarden.
Wilt u nu aan de slag met onboarding strategieën? Vraag dan gratis en vrijblijvend de tradeinterop Onboarding Quickscan aan.
Uw organisatie is er helemaal klaar voor! U biedt leveranciers meerdere mogelijkheden om e-facturen aan te leveren, alle testfacturen lopen soepel...
Nu steeds meer bedrijven elektronisch factureren, komt er ook meer aandacht voor het onboarden van leveranciers. Organisaties worden zich steeds...
Recentelijk hebben wij een nieuw whitepaper gelanceerd. In dit whitepaper gaan we in op de regelgeving rondom e-facturatie, welke rol Peppol hierin...