Wilt u als softwareleverancier uw software echt gebruiksvriendelijk maken? Dat kan door uw software direct te koppelen met Peppol. In dit artikel vertellen wij u meer over de implementatie van een Peppol Access Point.
1. Gebruikersinterface voor e-factureren:
Dit component bevat de gebruikersinterface waarmee eindgebruikers e-facturen kunnen maken, inzien, bewerken, versturen en ontvangen. De meeste ERP pakketten hebben dit component al beschikbaar.
2. Know Your Customer:
Dit component zorgt voor de authenticatie en identificatie van gebruikers. De meeste softwarepakketten hebben KYC geregeld als onderdeel van hun contractuele relatie.
3. UBL Engine:
Hiermee worden binnenkomende UBL bestanden ingelezen en omgezet naar het interne formaat van het softwaresysteem en worden uitgaande bestanden weer omgezet naar UBL. Meer dan 100 Nederlandse ERP pakketten kunnen al in meer of mindere mate met het UBL formaat overweg.
4. API Gateway:
Dit software (cloud) component zorgt ervoor dat de software op een veilige manier verbinding kan maken het Peppol netwerk en alle systemen die in dat netwerk zitten.
Het Peppol Access Point is het software component dat de verbinding met het Peppol netwerk mogelijk maakt. Het access point verzorgt de volgende 5 zaken:
User Management:
Interface voor het registreren van ontvangers in het Peppol netwerk.
Discovery:
Het uitvragen van de technische aflevergegevens van de ontvanger op basis van KvK-, BTW-, OIN- of andere identifier.
Sending Service:
Het versturen van berichten conform de Peppol specificaties aan andere softwarepakketten in het netwerk.
Receiving Service:
Het ontvangen van berichten conform de Peppol specificaties van andere softwarepakketten in het netwerk.
Status Service:
Service om de status van verzonden facturen op te halen.
Verbinden met het Peppol netwerk kan op twee manieren. De eerste is een ‘non-native’ implementatie. Dit is een manier die nu nog door veel softwareleveranciers wordt toegepast, maar niet heel gebruiksvriendelijk is. Een softwaregebruiker heeft namelijk een externe dienstverlener (BSP) nodig, via wie hij kan e-factureren. Hij dient daarvoor in te loggen bij op het account bij de dienstverlener en zelf zaken te configureren om de koppeling met zijn softwarepakket mogelijk te maken.
Bij een ‘native’ implementatie is de e-facturatie functionaliteit onderdeel van het softwarepakket zelf. Een externe dienstverlener is niet nodig. E-factureren kan met een native implementatie zo eenvoudig worden gemaakt als het versturen van een PDF via e-mail.
Partijen die ervoor kiezen zelf een Peppol implementatie op te zetten kunnen kiezen dit zelf te ontwikkelen of gebruik te maken van een cloud service van een derde partij zoals tradeinterop (Access Point as a Service).
Serie blogartikelen
Dit is het laatste artikel in de serie blogartikelen over e-factureren met Peppol. Wilt u alle informatie uitgebreid en in één keer lezen? Download dan hier het whitepaper.