E-facturatie mandaat Duitsland gaat in 2025 van start: wat weten we?
Per 1 januari 2025 gaat het e-facturatie mandaat in Duitsland van kracht. Dit betekent dat bedrijven in Duitsland gefaseerd moeten overstappen naar...
1 min read
Anoek van der Riet Mar 25, 2024 12:00:00 AM
Op 22 maart 2024 heeft de Duitse Federale Raad groen licht gegeven voor de Wet op Groeikansen. Dit markeert een significante verschuiving in factureringspraktijken binnen Duitsland. De wet legt namelijk een uitgebreid tijdschema vast voor de invoering van elektronische facturering (e-invoicing), met strenge verplichtingen die het financiële transactielandschap hervormen.
Onder de nieuwe wet worden bedrijven die in Duitsland actief zijn verplicht om over te stappen op e-facturatie. Deze verplichting wordt gefaseerd uitgerold. Tegen januari 2025 moeten bedrijven die betrokken zijn bij B2B-transacties ervoor zorgen dat alle facturen elektronisch worden ontvangen, in overeenstemming met de EN16931-standaard.
Opmerkelijk is dat er een uitzondering geldt voor facturen van minder dan 250 euro en voor bepaalde tickettransacties.
Facturen gericht op consumenten blijven onaangetast door deze regelgeving.
De overgangsperiode loopt van 1 januari 2025 tot 31 december 2026. In deze periode mogen papieren facturen en e-facturen die niet voldoen aan EN16931 nog wel uitgewisseld geworden. Desalniettemin wordt de traditionele voorkeur voor papieren facturen afgeschaft.
Dit betekent dat ontvangers niet langer expliciete toestemming nodig hebben voor het ontvangen van conforme e-facturen. Tijdens deze fase moeten ontvangers in plaats daarvan expliciet akkoord gaan met afwijkingen van de e-factureringsverplichtingen, met name voor alternatieve elektronische formaten zoals PDF-documenten.
Bedrijven met een omzet van minder dan 800.000 euro per jaar krijgen nog een jaar extra de tijd voor de overgang. Voor deze kleinbedrijven duurt de overgangsperiode tot 31 december 2027.
Ook voor bestaande Electronic Data Interchange (EDI) -verbindingen met niet-conforme e-factuurformaten geldt een overgangsperiode tot 31 december 2027 om zich aan te passen aan de nieuwe voorschriften.
Vanaf 1 januari 2028 wordt e-facturering verplicht voor alle Duitse B2B-transacties. Onze Ooster-buren zetten hiermee een definitieve stap naar het moderniseren van financiële operaties en het verbeteren van de efficiëntie binnen het zakelijke ecosysteem. Dit mandaat onderstreept de inzet van de overheid om de digitale transformatie te omarmen en een gestroomlijndere en transparantere factureringsprocedure te bevorderen.
Per 1 januari 2025 gaat het e-facturatie mandaat in Duitsland van kracht. Dit betekent dat bedrijven in Duitsland gefaseerd moeten overstappen naar...
Met ingang van 1 januari 2026 wordt e-facturatie in België verplicht voor zakelijke transacties. Maar voor wie geldt deze verplichting precies? En op...
Waar facturen voorheen vooral als pdf via e-mail werden verstuurd, worden deze steeds vaker rechtstreeks tussen financiële systemen uitgewisseld,...